Mindig el szoktam mondani a futással kapcsolatban, hogy ez is sport és tessék ugyanolyan komolyan venni, mint bármelyik másikat. Sokszor ejtettem már szót arról, hogy aki jó futóvá akar válni, annak szüksége lesz kiegészítő sportra is, hiszen elengedhetetlen a törzsizmok erősítése, a futással terhelt izmok nyújtása. Több korábbi bejegyzésben részletesen beszéltem már a „Futás Szentháromságáról” azaz a nyújtás, erősítés és futómozgás iskolázásának szükségességéről.

Ebben a cikkben most a kiegészítő, vagy erősítő, vagy keresztedzés – kinek hogy tetszik- és a futás kapcsolatáról lesz szó.

Döntsd el melyik fontosabb!

Ha két sportot is űzünk egyszerre, rögtön az elején el kell dönteni, hogy melyik lesz a fő sportunk és melyik a kiegészítő, mert például az izomépítés és az aerob mozgások nem feltétlenül járnak kéz a kézben.

Az erősítő edzés és a futás két eltérő sportág, teljesen más az élettani hatása. Az izmok hipertrófizálása nem feltétlenül kedvez a futáshoz, hiszen a nagyobb izomtömeget cipelni nagyobb energiaigényt jelent.  Ezzel együtt az is igaz, hogy a nagyobb izomtömegnek eleve nagyobb az alapenergiaigénye, amit meg táplálni kell. A futáshoz szükséges plusz szénhidrát bevitel meg nem annyira lesz jó, ha szálkás izomzatot akarsz építeni.

Tudom, ezek szélsőséges példák, de látszik, hogy csak egy igen szűk mezsgyén fedi egymást a két sport, ezért fontos jól meghatározni a prioritásokat és tisztázni azt, hogyan mikor mennyire tud kiegészítő sportja lenni egyik a másiknak.

Erő, vagy állóképesség fejlesztés

Véleményem szerint általában ugyanolyan volumenben nem lehet két sportot végezni, főleg akkor ha az egyik erő, a másik meg állóképességi sport. Ha mégis így szeretnénk összehozni, akkor nagyon céltudatosan kell összehangolni az edzésmunkát és mindennél nagyobb hangsúlyt kell fektetni a táplálkozásra. Persze csak akkor, ha jól akarod csinálni.

Tapasztalatból beszélek, mert aki követi a blogomat, az tudja, hogy korábban én is foglalkoztam súlyzós edzésekkel, de egy gerincműtét miatt ez a folyamat megszakadt. Pár év sport kimaradt az életemből és amikor visszatértem 25 kiló súlyfelesleg volt rajtam. Ezt eleinte könnyű kardió edzéssel és tudatos táplálkozással kezdtem el lefaragni, majd szép óvatosan tértem vissza a konditerembe.

A súlyzós edzéseket azért iktattam be, mert súlycsökkentés volt ugyan a célom, de nem az izomtömeg, hanem a testzsír rovására. Ehhez pedig az izmokkal is kellett foglalkozni, nem csak a kajával meg a kardióval.

Egy idő után nálam átbillent a dolog, mert azt vettem észre, hogy minél több időt töltöttem a futópadon, annál inkább csökkent a súlyzós edzések hatékonysága. Sokszor éreztem azt is, hogy a súlyzózás csak fárasztott, energiát vett el a futóedzésektől és a regenerációs időmet növelte. Valódi edzés helyett csak alibiztem a súlyzókkal, mert ha kicsit jobban odatettem magam, akkor nem maradt energia a futásra és nekem az volt a fontosabb.

 

Ha a futás a fő sportod

Erősítésre mindenképp szükség van akkor is, ha a futás a fő sport, de nekünk ez nyilván mást jelent, mint a testépítőknek. Futóként, ha az a kérdés vetődik fel, hogy milyen kiegészítő edzést végezzünk, ami nem rontja, hanem segíti a futóteljesítményt, akkor nem kifejezetten a súlyzós edzések kerülnek reflektorfénybe. Sokkal inkább a saját testsúllyal, vagy eszközzel végzett funkcionális edzések.

Én ezek közül a TRX-et preferálom, hiszen maga a mozgás jellege olyan, hogy minden gyakorlatnál szinergistaként dolgozik a törzs, ráadásul kénytelenek vagyunk teljes ízületi mozgástartományban végezni a gyakorlatokat. Ez a két tulajdonsága teszi számomra tökéletes kiegészítővé, hiszen egyszerre tartja tónusban az agonista és szinergista izmokat és nyújtja az antagonistákat. A kötél kényszerít a helyes kivitelezésre és ezért nehéz csalni a gyakorlatokkal.

Az ilyen fajta kiegészítő edzés a futáshoz  pedig azért fontos, mert a megfelelően megerősített izomzat egyensúlyba hozhatja a biomechanikailag nem megfelelő műkéseket és ezáltal több izomcsoport tud aktívan részt venni a mozgásban.  Ez pedig kevesebb megterhelést jelent egy-egy izomcsoportnak, tehát kevésbe lesz megterhelő az edzés, ami pedig a sérülések megelőzésének egy kulcsa. Vagy éppen később fárad el és hosszútávfutásban ez is egy fontos szempont.

Ezt nagyon könnyen megérthetjük azon a példán keresztül, amikor egy súlyt emelünk fel a földről. A legtöbb ember lehajol érte és derékból felemeli, aminek az eredménye, hogy a legtöbb embernek fáj a dereka.

Viszont, aki leguggol érte és a törzs izmai mellett a comb izmait is bekapcsolja az emelésbe, annak több izomcsoportra oszlik el a terhelés, tehát egy-egy izom kevesebb munkát fog végezni. Az ilyen mozgásokat meg kell tanulni és erre szolgálnak a specifikus erősítő gyakorlatok, illetve ha már itt tartunk: a futómozgást fejlesztő gyakorlatok, mint a futóiskola is erre szolgál.

(Ha szeretnél ezen a téren fejlődni, akkor csatlakozz a Gyerefutni közösséghez és heti két alkalommal személyes edzésen vehetsz részt, ahol ezt a képességet csiszolgatjuk kezdő és haladó szinten is. A futóedzések időpontjai megtalálhatóak a Gyerefutni Facebook oldal eseményei között).

GyereFutni
Egyesületi
Tagság Előnyei

Versenyre készülsz? Vagy csak a mozgás iránti szeretet hajt? Esetleg szeretnél komolyan fejlődni?

Tagság + edzésterv esetén a heti két közös ingyenes edzésen túl minden további edzés árából jár 10%.

Érdekel a GyereFutni Tagság

Mit erősítsenek a futók?

 

Erősítés kapcsán általában csak a core izmokra szoktunk fókuszálni futóként, pedig nem csak azok erősítésére van szükség. A core izmok közvetlenül a futásban fognak segíteni agonista és/vagy szinergista izmokként, de a hát felső és a váll izmai is fontos szerepet töltenek be.  Hiszen a testtartást fogják stabilizálni és ezzel járulnak hozzá a jobb futómozgáshoz. Ezért ezeket is erősíteni kell.

Gyakori jelenség hosszútávfutóknál, hogy amint fárad a futó, a vállak előre billennek, a fej elkezd lefelé lógni, ez előre viszi a testsúlyt.  Ez megváltoztatja a futás dinamikáját, a futómozgás gazdaságtalanná válik, ráadásul a félreterhelések miatt fájdalmak alakulhatnak ki. A talajfogás túlzottan a test súlypontja elé kerül, a fáradt futó szinte ráesik az előre lendülő lábra, ami tovább növeli a sérülések kockázatát.

Hogy kapcsoljuk össze a futást az erősítéssel?

Ezen a kérdésen nem nagyon van mit agyalni, számomra egyértelmű, hogy a futás és erősítő edzés nem lehet egy napon.

Egy futóedzés előtt lefárasztani magunkat erősítő edzéssel a futóedzés kárára megy. Meg az egészségre is nagy valószínűséggel, mivel túlterhelést fog okozni két edzés egymás után. Ebből a szempontból persze mindegy, hogy melyik van előbb a futás, vagy az erősítés. Ugyanakkora volumenben végezve, ha az egyik már elfáradást okozott, akkor a másik csak túlterhelni tud.

Ráadásul alapelv, hogy fáradt izmokat nem edzünk! Ha pedig az első edzés nem is okozott elfáradást, akkor az nem is volt edzés, hanem csak bemelegítés. Az alacsony intenzitással végzett második edzés meg inkább regeneráció elősegítő levezetés.

Például az erősítő edzés előtti 2-3 km laza kocogást ne tekintsük futóedzésnek, mert az csak bemelegítés. Egy-másfél órás akár alacsony intenzitású futóedzés viszont már fog olyan szintű élettani értelemben vett elfáradást okozni, ami értelmetlenné teszi az utána történő másfajta terhelést. Ugyanez a helyzet fordítva is, mert ha 1 órás core edzés után még képes vagy egy komplett futóedzést csinálni ( rávezető gyakorlatokkal, feladatos futással, levezetéssel), akkor a core edzés lehet, hogy csak alibi volt.

Ahogy az elején is írtam, két edzést nem lehet ugyanolyan volumennel csinálni és nem is kell. Sokkal többet ér, ha nem egy napon van a két edzés, mert így akár még erősíteni is tudják egymás hatását, ahelyett, hogy túlterhelést okoznának együtt.

Edzés után a futás lehet jó, de csak okosan!

Tudom, hogy sokan fogyás céljából kezdenek el futni és vannak olyan elképzelések, ami szerint a gyúrással izmot fogunk építeni a futással meg zsírt fogunk égetni. Ez jól hangzik csak sajnos az emberi szervezetben az építő és lebontó folyamatok nem működnek párhuzamosan. Ezért nagyon okosan kell összeállítani, hogy mikor, mit építek és mikor mit bontok. Ennek pedig kulcskérdése a táplálkozásban rejlik és leginkább ott dőlnek majd el a dolgok, ahogy már utaltam is erre.

Ráadásul, ha bont a szervezet, akkor mindent bont és jelentős energiadeficit esetén azt bontja leginkább, amiből a leggyorsabban tud energiát előállítani. Ennek gyakran az aminósavak látják kárát!

Alapvetően tehát azt mondhatjuk, hogy az erősítő edzés utáni futás segítheti a fogyással kapcsolatos céljainkat, de fontos tudni, hogy nem annyira egyszerű a képlet.  Sokan matekolnak azzal, hogy magasabb intenzitású futással több kalóriát használnak el és ez még inkább segíti a fogyást. Ennél azért sokkal bonyolultabb a dolog.

Érdemes erősítő edzés után a futást alacsony intenzitáson, regeneráló jelleggel végezni, hiszen egy ilyen alacsony intenzitású aerob edzés akár segíthet is a homeosztázis helyreállításában. Serkentheti a helyreállító folyamatokat a keringési rendszer aktivizálása révén és a következő edzésen jobban fogunk teljesíteni. Fontos azonban a megfelelő edzésterhelés (terjedelem és intenzitás) helyes megválasztása, amihez azért kell némi szakértelem. Kezdő, gyorsan sokat fogyni vágyó hobbifutók jó eséllyel nem fogják ezt eltalálni.

Ahogy említettem, az alacsony intenzitású mozgás inkább regenerációs célt szolgál, illetve a keringési rendszert fejlesztheti.

A magasabb intenzitású futás már sokkal inkább az erőfejlesztés irányába tolja el az edzést. Az alkalmazott futó edzésmódszertől függően gyorserő, vagy erőállóképesség fog fejlődni. Két magas intenzitású edzést végezni pedig nem lehet egymás után. Jól ki kell ezért találni, hogy mit szeretnénk fejleszteni és hogy tudjuk összepárosítani az erősítő edzéssel.

Arra különösképpen figyelni kell, hogy lábedzés után ne terheljük a láb izmait futással, főleg ne akkor akarjunk intervallozni. Ilyenkor leginkább a pihenés lenne célszerű. Lábedzés után futópadon leginkább gyorsséta, gyaloglás – akár emelkedőre- képzelhető el, mert ez még segíteni tudja a regenerációt.

Nagyon népszerűek lettek a HIIT (magas intenzitású intervall edzés) edzések, mert ahogy a neve is mondja, magas intenzitáson pörgetjük végig és gyakorlatilag 20-25 perc alatt elfáradunk tőle. Mivel ezek a magas intenzitás miatt anaerob (közeli) tartományban történnek, durván ki tudjuk meríteni a szénhidrát raktárakat az ilyen edzésekkel. Ha pedig kiürült szénhidrát raktárakkal állunk neki magas intenzitáson futni -mivel szénhidrát már nincs és zsírt nem tudunk anaerob használni- el fog fogyni az erő.

Ha mégis tovább erőltetjük, akkor nincs más megoldás, mint másodlagos energiaforrás után nézni, ami nem más, mint a fehérje. Elindul egy nagyon erős katabol folyamat. Ezért egy erős anaerob edzés után, inkább ne végezzünk más edzést, hanem pihenjünk!

Levezetésképpen lehet persze alacsony intenzitású, szigorúan generáló tartományban végezni aerob mozgásokat, ami állóképességtől függően lehet laza kocogás, vagy lehet hogy csak tempós séta lesz.

Mindenképp figyeljünk arra, hogy az aerob zóna alsó részében maradjunk, ha már házilag, vagy laborban meghatároztuk a terhelési zónáinkat, akkor szigorúan 1-es zónában kell maradni. Ebben az esetben tudunk még esetleg egy kis zsírt égetni. A további zsírégetés pedig edzés után a helyreállítás során képzelhető el „utánégetéssel”, de ez már megint táplálkozási kérdés is.

Edzés előtt ne fuss gyorsan és/vagy hosszan!

 

Erősítő edzés előtti napon egy könnyű aerob futással rá lehet segíteni a másnapi edzésmunkára, mert ezzel előkészítjük azt egy kis keringésfokozással. Két egymást követő futóedzés esetén is úgy építjük fel, hogy a láb és törzs izmait erősen megterhelő résztávos edzés előtti napon egy könnyű-közepes futással készítjük elő magunkat.

Ha rendszeresen így csináljuk, akkor a szervezet ehhez fog adaptálódni és magasabb terhelhetőségi szintre fog készülni, ezért egyre jobban fog menni az erősítő edzés is. Ezt a szuperkompenzációs folyamatot fejlődésnek hívjuk.

Ha viszont közvetlenül edzés előtt alacsony intenzitással futunk hosszút, akkor beindul ugyan a „zsírégetés”, de elkezdjük a glikogén raktárakat is kiüríteni és mire jön a nagy energiaigényű súlyzós edzés, addigra már nem lesz üzemanyag. Ahogy már írtam is, itt nem 10-15 perc keringésfokozásról beszélünk, hanem elfáradással járó edzésről. És emlékezzünk még arra is, hogy fáradt izmokat nem edzünk! Fáradtan edzeni, olyan mint egy elefánttal mérleghintázni.

Ha magas intenzitású futó edzést végzünk, akkor utána nyújtás és pihenés jön, ahogy arról már volt szó az elején!

GyereFutni.com szerzője

Krátky Egon – Amatőr futó, blogger és atlétika edző.

Ne maradj le a legfrissebb anyagokról.

Értesülj első kézből szakmai anyagokról és újdonságokról.

Iratkozz fel a hírlevelünkre még ma!

Futással kapcsolatos tippek és tanácsok az állandó szakmai blogban