GYIK

A leggyakrabban hozzám intézett kérdéseket megválaszoltam.

GYIK2021-01-16T15:11:59+01:00

Gyakran ismételt kérdések

Miért érdemes futóedzésre járni?2020-07-06T21:27:48+02:00
Ha egyedül edzünk hajlamosak vagyunk elcsalni a bemelegítést és a levezetést. Csak bekötjük a cipőnket, jó esetben csinálunk két karkörzést és elkezdünk futni. Sokszor akkor is, ha egy erősebb intervall edzést csinálunk. Ha edző vezeti az edzést, akkor biztos lehetsz abban, hogy az igazi terhelés megkezdése előtt fokozatosan fogja előkészíteni a sportoló szervezetét erre és az edzés végén megfelelőképpen fogja levezeti azt. Ezáltal rengeteg sérülés előzhető meg. Aki ilyen edzéseken vesz részt, pár alkalom után megtanulja hogyan kell helyesen bemelegíteni és levezetni, amit később önállóan is el tud majd végezni.
Hogyan fejleszthető a futótechnika?2020-07-06T21:21:39+02:00
Amikor ez a kérdés felmerül sokan egyből arra gondolnak, hogy a talpuk melyik részre és először a talajhoz. A futómozgásnak csak az egyik fázisa a talajfogás és hiba csak erre koncentrálni. A futómozgás akkor lesz harmonikus és dinamikus, ha a mozgásba bekapcsolt minden testrész, minden izom szinkronban működik, a „kinetikus lánc” összhangban van.
Mivel ez egy összetett dolog, ezért a „fejlesztése” is összetett. A mozgás ritikusabbá tétele érdekében futóiskolai gyakorlatok és futófeladatok szolgálnak, a megfelelő mozgástartomány kialakítása érdekében rendszeres nyújtás, míg az izmok mozgásba történő bekapcsolása a core izmok erősítésével érhető el. Mindezek együtt járulnak hozzá a „futómozgás” javulásához.
Ehhez kapcsolódó blogbejegyzés: a futás nem szamba
Miért jó a személyre szabott edzésterv?2020-07-06T21:17:35+02:00
Minden edzésterv alapja a sportoló állapotfelmérése, azaz meg kell állapítani, a kiindulási szintet, azt, hogy honnan kezdjük a felkészülést. Ezt követően ki kell tűzni egy célt is, amit el szeretnénk érni. A kiindulási ponttól a célig vezető utat pedig meg kell tervezni. Meg kell tervezni azt is, hogy szeretnénk eljutni oda: a leggyorsabb, a legrövidebb, vagy a legoptimálisabb úton. ( célformálás, periodizáció). Természetesen ismerni kell a sportoló képességeit és lehetőségeit is. (tesztekkel és/vagy diagnosztikával)
Mindezen információk tudatában készített edzésterv lesz a sportoló számára személyre szabott.
Ehhez kapcsolódó blog: terv a lelke mindennek

GyerFutni kapcsolati email

Ha kérdésed lenne, hozzászólnál a cikkekhez vagy csak beköszönnél, itt írhatsz nekem.

A kapcsolattartás egy igen fontos tényezője az edző-sportoló kapcsolatnak.

Telefon:

  • +36 (70) 319 6028

Email cím:

  • info@gyerefutni.com

Iratkozz fel a hírlevelünkre még ma!

Futással kapcsolatos tippek és tanácsok az állandó szakmai blogban