Egy versenyre eredményesen felkészülni csak edzésterv alapján lehet. Ez nem marketing, hanem edzéselméleti kérdés, tudományosan bizonyított tény. Az edzésterv – akár ingyenesen letölthető sablon, akár edző által rád szabott terv legyen- a felkészüles fizikai részét hivatott megvalósítani. Ez egy program, amely ideális esetben a teljesítmény javulásat fogja előidézni a kívánt szintre.

Egy versenyre való felkészülés azonban nem csak ebből áll. Van egy másik tényező is amit sokan – edzők és versenyzők egyaránt- figyelmen kívül hagynak, pedig egy verseny eredményes teljesítéséhez ugyanolyan fontos. Ez a mentális felkészüles.

mental-health-2313426_640.png

Szoktak mondani, hogy fejben dől el minden…
Azért megnézném az arcát azoknak az embereknek, akit ezt mondják, ha fizikai felkészülés nélkül indulnának el egy maratoni versenyen. Megnézném azt, hogy meddig jutnak… Nyilvánvaló hogy nem tudna vegig futni a 42 kilométert az, aki nem készült fel rá, még akkor se, ha fejben eldöntötte.

Na, de más esetben pedig hiába a kiváló fizikai felkészítés, ha a sportoló nem hiszi el magában, illetve magáról, hogy meg tudja csinálni. Ha a verseny napján nincs ott fejben… Na ez a mentális rész.

A versenyre való felkészülés során ezzel is komolyan kell foglalkozni, mert a lényeg az hogy ott, akkor azon a napon minden úgy sikerüljön ahogy elterveztük.

Felmerül a kérdés hogyan lehet mentálisan felkészülni a versenyre? Mit kell tenni?

Először is egy kis edzéselmélet következik. Ellentétben a legtöbb ingyenes tervvel, az igazi edző által készített tervek jól elkülöníthető ciklusokból állnak.
A felkészüles mindig alapozással kezdődik, ami leginkább a monotonitás tűrésről szól. Ebben a ciklusban kialakítjuk azt az állóképességet amire szükség lesz a cél eléréséhez.
A következő, formábahozó ciklusban a finomhangolásokat végezzük el, hogy a célversenyre csúcsformában legyél.
Na ebben a ciklusban kezdünk el foglalkozni a mentális felkészítéssel is, hiszen már közel a verseny időszak. Ilyenkor tetszelgetjük, ízlelgetjük a pályát, a távot, a tempót.

Végül a verseny időszakban már az edzésmunka szinte háttérbe szorul és sokkal nagyobb hangsúlyt kap a fejben való felkészülés. Eddigre az állóképesség és erőszint a kívánt szintén kell hogy legyen, javítani már nem lehet rajta. A cél fenntartani ezt az állapotot, rövid, pörgős formában tartó és versenyek közötti regeneráló edzésekkel.
Nagyon fontos viszont, hogy a derbi napján a teljesítmény ki is jöjjön a versenyzőből, erre viszont innentől már csak mentálisan lehet készülni.

GyereFutni
Egyesületi
Tagság Előnyei

Versenyre készülsz? Vagy csak a mozgás iránti szeretet hajt? Esetleg szeretnél komolyan fejlődni?

Tagság + edzésterv esetén a heti két közös ingyenes edzésen túl minden további edzés árából jár 10%.

Érdekel a GyereFutni Tagság
GyereFutni.com szerzője

Krátky Egon – Amatőr futó, blogger és atlétika edző.

Ne maradj le a legfrissebb anyagokról.

Értesülj első kézből szakmai anyagokról és újdonságokról.

Iratkozz fel a hírlevelünkre még ma!

Futással kapcsolatos tippek és tanácsok az állandó szakmai blogban