A KEZDETEK: HELYI FUTÓCSOPORTBÓL FUTÓKÖZÖSSÉG

Az egész úgy kezdődött a 2010-es években, hogy sokszor magányosan róttam Dunavarsány utcáit, többnyire egyedül, néha egy-két batárommal futottam. Akkoriban elég hosszú távokat, 20-30, néha több kilométereket is. Szóval bejártam az egész várost. Eközben sokszor találkoztam ismerősökkel, akik rám köszönve utánam kiabáltak, hogy:
„miért nem szóltál? Legközelebb jönnék én is futni”.

Aztán éppen öt évvel ezelőtt, 2018-ban egy futás után,  a kanapén ülve arra gondoltam, hogy csinálok egy Facebook csoportot, amihez csatlakozhatnak a helyi futók és ezen a platformon majd meg tudjuk beszélni, össze tudjuk szervezni a közös futásokat. Azért, hogy minden csoporttag számára egyértelmű legyen a szándék a csoportnak azt a nevet adtam: Gyerefutni! Így kezdődött minden.

Sokáig csak egy-két jelentkező volt, akik hétről hétre jöttek velem futni. Ezért eseményeket hirdettem meg a csoportban, amihez lehetett csatlakozni. Egy idő után azt vettem észre, hogy egyre többen jönnek a szomszédos településekről is, egyre nő a tagok száma.

Teltek, múltak a hónapok és egyre több tag lett, egyre több helyről, ezért a csoport impresszumát megváltoztattam és már nem csak dunavarsányi csoport lett, hanem általános futócsoport, minden futást kedvelő sportoló számára nyílttá tettem.

ATLÉTIKA EDZŐ: CSOPORTOS EDZÉSEK, ELSŐ TANÍTVÁNYOK

Ez volt az az időszak, amikor elkezdtem az atlétika edző képzést is és egyre több szakmai bejegyzést tettem közzé. Megalapítottam a Gyerefutni blogot, amelyen keresztül még többen megismerhették azt a szakmaiságot, amit képviselni törekszem és ezáltal újabb és újabb követők kapcsolódtak a csoporthoz.

Az edzőképzés részét képező gyakorlati időt volt szerencsém a BEAC Atlétika utánpótlás szakosztályánál eltölteni, ahol Andréka Zsuzsa mellett hospitálva, sokat tanultam arról, hogyan lehet hatékonyan levezényelni egy edzést.

Aztán megszereztem az atlétika edzői képesítést és pont ekkor keresett meg egy lelkes sportoló és kérte, hogy segítsek neki felkészülni élete első 10 kilométeres futására.

Örömmel fogadtam a felkérést és megbeszéltük, hogy közös edzéseket is fogunk csinálni, hogy a futómozgást is javítsuk.

Mivel pont ekkor nyitott meg a dunavarsányi sportpark, ezért adta magát a dolog és ott kezdtünk el futó iskolázni. Az első alkalomról képeket is feltöltöttem a csoportba. Nem várt hatást ért el, mert többen jelezték, hogy ők is szívesen csatlakoznának.

GyereFutni
Egyesületi
Tagság Előnyei

Versenyre készülsz? Vagy csak a mozgás iránti szeretet hajt? Esetleg szeretnél komolyan fejlődni?

Tagság + edzésterv esetén a heti két közös ingyenes edzésen túl minden további edzés árából jár 10%.

Érdekel a GyereFutni Tagság

BEÉGETT A KÖZTUDATBA: VASÁRNAPI FUTÓSULI

Ebből is rendszeres esemény lett és beégett a naptárba a vasárnapi futósuli, mint esemény.

Rendkívül elszánt, lelkes csapat alakult ki, ezúton is minden elismerésem érte, hogy egész évben télen-nyáron kánikulában vagy hóban fagyban jöttetek is és jöttök azóta is edzésekre.

Nem sok idő telt el és kinőttük a Sportparkot, ezért 2020-ban átköltöztem a Tichy Lajos Sportcentrumba Kispesten. Ebben az időszakban már egy tucatnyi sportoló felkészülését irányítottam és jöttek az első sikerek is.

KIALAKULT A MAI BRAND

Ugyanekkor alakítottuk ki a Gyerefutni brendet, a ma is használt logóval, elindult a honlapom, amibe beköltözött a blog is. És hipp-hopp helyi, majd regionális kezdeményezésből országos elérésű plattform lett. Jelentkeztek vidéki, sőt külföldi futók is, akik tőlem kértek segítséget a céljaik eléréséhez.

2021-ben a Gyerefutni egyre népszerűbb lett és egyre több futó csatlakozott hozzánk, van aki csak edzésekre jár, van aki edzésterv szerinti félkészítést is kér.

Az írásaimat egyre több oldalon megosztották, egyre több sportrovatban leközölték, sőt felkérést is kaptam sportmagazinokban cikkek írására. Mára a Gyerefutni Facebook oldal több mint 6500 követővel rendelkezik, a honlap közel 100 ezeres látogatottságnál jár.

EDZŐVÉ VÁLÁS ÚTJA: FOLYAMATOS TANULÁS

Hálás vagyok, elsősorban azoknak, akikkel az első lépéseket megtettük együtt, na meg persze mindenkinek, aki megtisztel a bizalmával, mert engem ők indítottak el azon az úton, hogy edzővé váltam!

És nem álltam meg ezen az úton, pontosabban az, hogy lett egy edzői végzettségem számomra nem a megérkezés volt, hanem egy út kezdete. A folyamatos szakmai fejlődés iránti igény hajtott és hajt azóta is előre.

A szakmai kapcsolatom a BEAC-al és Andréka Zsuzsa edző kollégával nem szakadt meg, mert habár ekkorra már saját csapatom alakult ki, akiket heti kétszer személyesen is edzek, még mindig visszajártam oda is besegíteni. Egyszerűen azért, mert felfedeztem, hogy szeretek oktatni, szeretek tanítani másokat, felnőtteket, gyerekeket egyaránt!

Nem csak tanítani, hanem tanulni is szeretek, ezért 2022-ben megint vettem egy nagy lendületet és újabb edzői képzéseket végeztem el. Az erőnléti és funkcionális tréner képzés is nagyon hasznos volt, de igazán új irányt a Feövényessy Akadémia sportrehabilitációs tréner képzése adott számomra.

Mindeközben egyre több klub és egyesület részéről kaptam felkérést arra, hogy tartsak koordinációs és/vagy erőnléti edzéseket. Eddig két szezonban „ugrottam be” a Cowbells Footballhoz és a Tempó Aqua Sportegyesülethez.

Mindezek mellett egy tucatnyi focista, amerikai focista és egyéb labdajátékos sportoló jár hozzám egyéni erőnléti edzésre.

A szívem csücske, a Gyerefutni futócsapat eközben tovább duzzad, immár három tucat sportoló alkotja a futóközösségünket

ELÉRKEZTÜNK A JELENHEZ

Az idei évben fogalmazódott meg a gondolat, hogy magasabb szintre kéne lépni. Egyértelművé vált, hogy kinőttük a futóközösség kereteit.

Már nem csak egy futócsoport vagyunk, hiszen az elképzeléseink, a célkitűzéseink és a szakamiság, amit beletettem kimeríti egy sportegyesület általános célkitűzéseit.

Olyan sportolók közössége lettünk, akik közül sokaknak komoly céljaik vannak, egyre komolyabb eredményeik is és hétről hétre dobogón állnak a helyi versenyeken.

Érdekelne a GyereFutni Tagság?

A JÖVŐ ELKEZDŐDÖTT… MEGYÜNK TOVÁBB AZ ÚTON

Remélem, hogy ezt a bejegyzést az évek során tovább tudom majd folytatni és folyamatos beszámolóvá válik az egyesületünk és sportolóink eredményeiről sikereiről…

Ahogy említettem, egykori mentorommal, Andréka Zsuzsával nem szakadt meg a szakmai kapcsolat, hiszen az erőnléti edző képzést is együtt csináltuk végig.

És mivel az élet úgy hozta, hogy számára is épp időszerű volt a váltás, így adta magát a dolog, hogy újra közösen dolgozzunk, de immár a saját, közös egyesületünkben.

Ahogy látjátok, sok minden változott az évek során, de egy valami viszont állandó, nem változott és nem is fog:

Sosem leszünk tömegtermelő futógyár, hanem megmaradunk annak a kis kézműves műhelynek, ami eddig is voltunk.

Tekints meg edzőink szolgáltatásait

Edzőink

Edzőink szolgáltatásai egyesületi tagság nelkül is elérhetőek.
Válassz edzőt az árak és a személyre szabott szolgáltatások megtekintéséhez.

Krátky Egon

atlétika és erőnléti edző, funkcionális és sportrehabilitációs tréner, futóblogger

Egon szolgáltatásai

Andréka Zsuzsa

atlétika és erőnléti edző, funkcionális tréner, testnevelő, gyógytestnevelő tanár

Zsuzsa szolgáltatásai

Farkas Dárius

atléta, futóedző, és szakmai tanácsadó

Dárius szolgáltatásai

Iratkozz fel a hírlevelünkre még ma!

Futással kapcsolatos tippek és tanácsok az állandó szakmai blogban