Gyakran olvasok a különböző futócsoportokban olyan hangzatos, motivációnak szánt, de valójában semmitmondó szlogeneket, amitől égnek áll a hajam. Pedig alig van… Ilyen az is, amikor azt írják, hogy MINDEN EDZÉS BEÉPÜL!!!

Aktív sportolóként és atlétika edzőként sem tudok szó nélkül elmenni az ilyen butaságok mellett. Ilyen szellemiségben edzeni önpusztítás, merénylet a testünk ellen., vagy éppen magyarázat arra, hogy miért nem fejlődik az ember.

Kezdjük rögtön a kijelentés értelmezésével:

Mi az, hogy beépül az edzés? Vajon mit értett ez alatt, aki kitalálta?

Az edzés nem tud beépülni. Az edzésinger hatására vagy elindul egy adaptációs folyamat, vagy nem! Erről írok később..

Ha sportolóként végig gondolod…

hányszor volt már olyan edzésed, amit végig szenvedve csináltál meg, egy porcikád se kívánta és utána nem érezted jól magad. Az edzés végén azt gondoltad, hogy „na, ennek semmi értelme nem volt”. Példának okáért adott nap egy erős résztávos edzésed lett volna, de nem jól aludtál, tiszta stressz vagy a munka miatt, fejben nem hangolódtál rá az edzésre és egyszer se találtad el a tempót, vagy túl vagy alul futottad. Vajon elérte-e a kívánt célt az edzés? Nyilvánvaló, hogy nem. Csináltál valamit, ami nem a tervezett edzés volt. Tegyük fel, hogy elég erős elfáradással járt ugyan, de vajon mi fog ebből beépülni? Azért, mert egy mozgás fárasztó még nem biztos, hogy van sportértéke, mert ha például kimész a rétre kaszálni, attól is elfáradsz, de vajon „mi épül be” abból? Melyik kondiciónális  képességedet fejleszti?

Persze, tudom, ilyenkor szokott az a válasz jönni, hogy „még mindig jobb, mintha a kanapén ültem volna”, viszont ezzel sem feltétlenül értek egyet. És itt most nem az a lényeg, hogy én egyetértek-e vele, hanem az, hogy miért nem! Erre a választ szakmai oldalról tudom megadni

Ha szakmai oldalról közelítem meg…

akkor három egyszerű mondattal cáfolni tudom a szlogen létjogosultságát:

Nem fog beépülni azaz

  • hatástalan lesz az edzés, ha túl alacsony az intenzitása
  • káros és túlterhelést, sérülést okozhat ha túl erős
  • illetve nem fog beépülni akkor sem, ha két edzésinger között a pihenés kevés, vagy túl sok.

Aki ilyen kijelentéseket tesz, egyértelmű hogy nincs tisztában az általános edzéselmélet alapszabályaival:
Azzal, hogy akkor megfelelő az edzés, ha hatására elfáradás jön létre, ennek következtében a szervezetben beindul egy regenerációs folyamat, aminek végén szuperkompenzáció jön létre. Azaz a kiindulási fölé emelkedik a terhelhetőségi szint. Ha ezen a ponton kapja az újabb edzésingert a test, akkor egy magasabb szintről indul az elfáradás és az egész folyamat kezdődik elölről. Tehát a teljesítmény folyamatosan növekszik. Ha ezen a ponton nem jön újabb edzésinger, akkor a forma hanyatlani kezd és visszaáll alapállapotba. Tehát a következő edzésinger hatására ugyanoda emelkedik a teljesítőképesség mint előzőleg. Azaz valódi fejlődés nem történik.

Na, akkor ezekben az esetekben vajon mi épül be?!

Sajnos ezek a szlogenek túl sok hobbi sportolóhoz jutnak el, akik ezek hatására hajszolják bele magukat elérhetetlen célokba, ezáltal sokszor a sportkarrier feladásával járó sérülésekbe.
Te legyél okos! Ne hallgass az ilyen hangzatos szlogenekre! Edz terv szerint, mert ez vezet a sikerhez!

a kép forrása: pixabay.com

GyereFutni
Egyesületi
Tagság Előnyei

Versenyre készülsz? Vagy csak a mozgás iránti szeretet hajt? Esetleg szeretnél komolyan fejlődni?

Tagság + edzésterv esetén a heti két közös ingyenes edzésen túl minden további edzés árából jár 10%.

Érdekel a GyereFutni Tagság
GyereFutni.com szerzője

Krátky Egon – Amatőr futó, blogger és atlétika edző.

Ne maradj le a legfrissebb anyagokról.

Értesülj első kézből szakmai anyagokról és újdonságokról.

Iratkozz fel a hírlevelünkre még ma!

Futással kapcsolatos tippek és tanácsok az állandó szakmai blogban