Ezt olvasd el, ha mindent tudni akarsz!

A folyadék pótlás nem csak sportolás közben fontos, ezt mindenki tudja. Nem kell tudósnak tenni ahhoz sem, hogy megértsük, sportolás közben sokkal fontosabb ez, mint egyébként. Alapvetően ösztönösen működik a dolog: ha szomjas vagyok, iszok!

Na, de sportolás közben valóban jó-e az, ha csak akkor iszok, ha szomjas vagyok és mindegy-e hogy mit? Ezt a témát fogom kicsit körbe járni ebben bejegyzésben.

Kezdjük az alapokkal

Amikor elkezdünk sportolni, akkor az izmok hőmérséklete megemelkedik (bemelegszünk). A hő hatására izzadni kezdünk, ami folyadékvesztéssel jár.

Ennél részletesebben felesleges most belemenni, hogy milyen belső folymatok zajlódnak le a szervezetben, talán így is érthető lesz a folyamat:

munkavégzés–>hőtermelés–>izzadás–>folyadékvesztés–>dehidratáció! 

Na, ide nem szabad eljutni, ezért kell pótolni a folyadékot már az elejétől kezdve, nem pedig csak akkor ha már szomjasak vagyunk.

Azt, hogy mikor és mennyit mindenki maga kell, hogy kitapasztalja, mert minden embernek más a folyadék háztartása. Magyarán vannak erősebben és kevésbé izzadó emberek.

water-830374_640.jpg

Azzal is tisztában kell lenni, hogy amikor csökken a szervezet folyadékszintje (isovolémia), akkor a, szövetek (izmok, inak, bőr egyaránt) rugalmatlanná válnak és ezzel megnő a sérülés kockázata.

A test folyadékszint csökkenése eredményezi a hypovolemiat, amit más néven dehidratációnak nevezünk.

Ez a folyadék hiány a vér besűrűsödését okozza, aminek eredménye az, hogy a szív csak nagyobb erővel tudja azt áramoltatni, tehát növelni fogja a pulzusszámot. Hiszen a vér szerepe az is, hogy az oxigént a sejtekhez szállítsa.

Sokszor írtam már arról, hogy a pulzust mennyi minden befolyásolja és utalás szintjén említettem már azt is, hogy ha szomjasak vagyunk, akkor az is hatással van rá. Most itt a magyarázat, hogy miért is.

A távozó izzadtsággal a szervezet hűti magát a túlmelegedés ellen, de ez csak akkor lehet hatékony ha az izzadság el is tud párologni. Ezért fontos helyesen megválasztani az öltözékünket sportolás során. A túlöltözéssel még jobban rontunk a helyzeten.

Az izzadással viszont nem csupán vizet veszítünk, ugyanis a, „folyadék” amit kiizzadunk az több a szervezet működése szempontjából fontos ásványi anyagot is tartalmaz. A szervezet folyadék háztartása szempontjából ideális összetétel mennyisége (isotonia) és minősége (isoionia) is fontos adat.

Magyarán fontos tudni, hogy miből mennyit veszítünk és mennyi kell az egyensúly fenntartásához.

A testünkben lévő folyadék sűrűsége 0.9 %-os konyhasó oldatnak megfelelő kell, hogy legyen az ideális működéshez és tartalmaznia kell megfelelő mennyiségű nátriumot, káliumot, kalciumot, klórt és magnéziumot.

Ezek mindegyike egyformán és együtt fontos! Igen, együtt fontos. Nem csak a magnézium, mert az önmagában kevés. Sajnos sokszor tapasztalom azt, hogy csak erre fókuszálnak és lehet is kapni magnézium tartalmú készítményeket, de ez hibás elképzelés, mert a felsoroltak mindegyike szükséges.

Összefoglalva az eddigieket tehát azért fontos sportolás közben a folyamatos folyadékpótlás, mert

  • az izzadás a szervezet folyadékszintjét csökkenti
  • a folyadékszint csökkenés hatására megnő a folyadék sűrűség,
  • aminek hatására nőni a fog a pulzusszám
  • a növekvő pulzusszám tovább fokozza az izzadást
  •  izzadás hatására ásványi anyagokat veszítünk, amelyek hiánya működésbeli zavarokat okoz (izomgörcs, hányás, hányinger, hasmenés)
  • ennek elkerülése érdekében nem elég egyszerűen folyadékot pótolni, hanem olyan folyadékot kell inni, aminek sókoncentrációja, megegyezik a szervezetével és tartalmazza az összes olyan ásványi anyagot, amit az izzadással elveszítünk. 

Szerencsére az isotoniás italok pont így vannak összeállítva, ezért nekünk csak azt kell kikísérletezni, hogy mikor, mennyi folyadék pótlására van szükségünk. Erről írtam korábban, amit elolvashatsz: itt

 A kép forrása a pixabay.com 

GyereFutni.com szerzője

Krátky Egon – Amatőr futó, blogger és atlétika edző.

Ne maradj le a legfrissebb anyagokról.

Értesülj első kézből szakmai anyagokról és újdonságokról.

Iratkozz fel a hírlevelünkre még ma!

Futással kapcsolatos tippek és tanácsok az állandó szakmai blogban