Az elmúlt hónapokban rengetegen fordultak hozzám azokkal a kérdésekkel, hogy oltás után mikor lehet újra sportolni, kell-e kihagyni, mennyit kell várni?

Ezekre a kérdésre sajnos nem tudok választ adni, mivel nem vagyok orvos és rettenetesen felelőtlen dolognak tartanám bármit is mondani. Edzőként ebben a kérdésben nem érzem feljogosítva magam arra, hogy állást foglaljak, noha látom, olvasom, hogy vannak kollégák, akik bátran adnak tanácsot ezzel kapcsolatban is.

Szeretném azt is leszögezni, hogy ez nem egy hatásvadász és még kevésbé kampány cikk akar lenni, nem áll szándékomban senkit se rá, se lebeszélni az oltással kapcsolatban kialakult véleményéről.

Meggyőződésem, hogy ebben a kérdésben mindenkinek befolyásmentesen maga kell meghoznia a döntést és vállalni a felelősséget, illetve a kockázatot érte. Nem akarok megosztó lenni ebben az esetben sem, úgy ahogy nem is szoktam kinyilatkozni semmilyen társadalmi, politikai, egyéb megosztó témakörben sem, természetesen most sem ez fog következni.

Ezt fontosnak tartottam kihangsúlyozni, mielőtt bele kezdenék a cikkbe, sőt eleve sokat gondolkodtam rajta, hogy belekezdjek-e. Végül tanítványaim biztatására mégis úgy döntöttem megírom.

Kérek mindenkit, hogy a további sorokat fogadja jó szándékú tapasztalatcsereként és ne gondoljon bele többet.

Tudom, hogy sokakat foglalkoztat a téma, hiszen ahogy egyre többeknek közeledik oltás időpontja, érthető, hogy egyre többen teszik fel ezt a kérdést, mert tudni szeretnék mi vár majd rájuk.

Közel három tucat sportolóval van kapcsolatom és egy részük már átesett az oltáson és azt mondhatom, hogy már kivétel nélkül mindannyian teljes értékű edzésmunkát tudnak végezni. Volt aki semmit, volt aki egy-két edzést hagyott ki, de legkésőbb egy héttel oltás után mindenki visszatért a megszokott kerékvágásba.

Arra kértem a tanítványaimat, hogy írják le a saját tapasztalataikat azoknak, akik még csak most várnak az első, vagy második oltásra és az engedélyükkel -természetesen anonimitásukat megőrizve, de cenzúrázatlanul- közzé teszem, amit írtak:

GyereFutni
Egyesületi
Tagság Előnyei

Versenyre készülsz? Vagy csak a mozgás iránti szeretet hajt? Esetleg szeretnél komolyan fejlődni?

Tagság + edzésterv esetén a heti két közös ingyenes edzésen túl minden további edzés árából jár 10%.

Érdekel a GyereFutni Tagság

45 éves női sportoló

„Én a kínai oltást kaptam ami után csak az oltás helye volt érzékeny illetve abban a karomban izomláz érzésem volt kb.1napig. Az oltás napján nem javasolták a futást és mivel nekem semmi más mellékhatás nem jelentkezett,másnap már futottam. Ez lehet,hogy azért alakult ilyen szerencsésen, mert én átestem a betegségen és ez volt az első oltásom azóta….” Az ő esetében az oltásnak nem volt hatása az edzésre.

32 éves férfi sportoló

„3 hete kaptam Sinopharm vakcinát bal vállba. Annyira semmit nem éreztem, hogy estére kiment a fejemből és a szokásos esti fekvőtámaszozás közepén tűnt fel hogy kicsit feszül a vállam. Akkor esett le, hogy oltást kaptam. Semmi tünetem nem volt, és semmilyen befolyást nem éreztem a futásra.” Esetében sem volt hatással az oltás a futásra.

40 éves férfi sportoló

„Rövid leszek :) 2021.04.20-án kaptam az első oltást (Pfizer), kb két napig éreztem a helyét, mintha izomláz lenne. De semmilyen hatással nem volt a teljesítményre. Aznap egy laza futás volt, másnap iramjáték :) Ui: rendes informatikuson jó a vírusirtó, uh nem dönthet le bármi :)” Ugyanolyan intenzitással ment az edzés, ha nem szól, hogy megkapta az oltást, nem is vettem volna észre

50 éves női sportoló

„Én az Astrazeneca-t kaptam (szerintem ez sem mindegy, hogy melyik), még csak egyet. A karom három napig borzasztóan fájt, alig bírtam mozdítani, két napig levert voltam, rázott a hideg.”két edzés maradt ki, utána könnyített edzésekkel, de folytatni tudtuk az edzésmunkát.

32 éves női sportoló

„Oltás Pfizer. Nekem semmi különös, kisebb kar zsibbadás volt csak, de a 2. héten volt kissé fáradtabb voltam. Egyenlőre ennyi második után jelentkezem.”  – a futásra nem volt hatással az oltás. 

45 éves női sportoló

„Tegnap este kaptam meg a második oltásomat és ellenben az elsővel, amit észre sem vettem, ez levett a lábamról és iszonyat rosszul vagyok egész nap.” – azon a héten már nem volt futás, az edzést a következő héten gond nélkül folytatni tudtuk.

34 éves női sportoló

„Az elmúlt három napban zsibbadtak a lábaim, de azt olvastam, hogy másoknál is volt ilyen oltási tünet. Volt aznap este egy kis hőemelkedésem is, de az másnapra elmúlt. Úgy érzem, hogy ezt egész jól megúsztam.” -az edzéseket a terv szerint sikerült végrehajtani.

40 éves női sportoló

Amikor megkaptam a második oltást nem lettem olyan rosszul, mint a múltkor, de azért nem voltam a helyzet magaslatán. A mai edzést átcsoportosítanám holnapra. – másnap már rendesen ment az edzés

33 éves női sportoló

„Pfizer oltást kaptam. Az első után még visszamentem dolgozni, este pilates edzésen voltam. A karom nem fájt, viszont a fejem igen (bár akkor front és minden női dolog egyben volt) szóval nem biztos, h csak attól. Az edzések jól mentek, kivéve a futás. Másnap futottam, a nem volt életem futása, de megcsináltam. De inkább szenvedős volt. A 2.oltás után megint dolgoztam (szellemi munka) még aznap edzettem. Az edzés brutál jól ment. Viszont másnap borzalmasan fájt a karom, hányingerem volt, nem volt jó a közérzetem. Ekkor volt futásom, hát nagyon szenvedtem. A pulzusom, azt éreztem, hogy magas, és vert a szívem, izzadtam, és futás közben szenvedtem, többször fel akartam adni. Ma van a 2. Oltás utáni 2.napom. Már semmim nem fáj. De a futás (rohantam a busz után egy kicsit) nem esett jól.” – kellett pár nap pihenős tartani, a sportoló nehezen tudott visszatérni a megszokott edzésmunkához

40 éves férfi sportoló

Túl vagyok a második adag Szputnyikon is, mindkettőnél ugyanaz volt. Másnap picit levertebb voltam és nem ment olyan jól az edzés, de leginkább azért, mert minden talajfogásnál fájt a vállam az oltás helyén. – a következő napokban csak regeneráló edzéseket csináltunk

Eddig ennyi visszajelzést kaptam a sportolóktól arra a kérdésre, hogy milyen hatással volt az oltás a sportteljesítményre. Vannak, akik nem válaszoltak, vannak akik még nem kaptak oltást, vannak akiknek semmi mellékhatás nem volt, ezeket nem akartam többször leírni. Próbáltam a tipikus válaszok közül a legjobban megfogalmazottakat beemelni.

Kifejezetten kijelentem, hogy ez nem egy reprezentatív felmérés volt, a válaszadás önkéntes alapon történt. A válaszok senkit nem köteleznek semmire, egyszerűen, csak ezzel az összeállítással próbálok meg választ adni azoknak, akik a kérdéssel kapcsolatban megkeresnek. Remélem sokak számra hasznos lesz, mert még egyszer ismételve önmagam, más célja ennek a bejegyzésnek nincs.

Amennyiben neked is van tapasztalatod, kommentben oszd meg másokkal.

GyereFutni.com szerzője

Krátky Egon – Amatőr futó, blogger és atlétika edző.

Ne maradj le a legfrissebb anyagokról.

Értesülj első kézből szakmai anyagokról és újdonságokról.

Iratkozz fel a hírlevelünkre még ma!

Futással kapcsolatos tippek és tanácsok az állandó szakmai blogban